Ett stycke högstalinistisk klassiker. Socialistisk realism från Sovjetunionens glada 1930-tal. Vardagsnära bolsjevikpropaganda på ungdomsboksnivå.
I princip omöjlig att få tag på (hitta på antikvariat, bokbörsen eller liknande).
Lockande?
Svar: ja.
Passade på att låna ett ex (eller ett ex och ett ex… Stockholms enda ex, man får beställa fram ur magasin) när jag och A nu har vågat oss ut igen efter pandemin och börjat flänga runt på bibliotek.
Och jag blev inte besviken, eller vad man ska säga. Hade på förhand förstått att det rent litterärt – hantverksmässigt – skulle vara på en ren dravelnivå. Förmodligen. För precis som att det “objektiva” omdömet är “dravel”, är det många än i dag som läst den – oftast som unga – och håller den som ungefär den bästa bok de läst. Jag tolkade det som, förväntade mig, någonting väldigt tillgjort, skamlöst publikfriande. Dålig, men underhållande, politisk kiosklitteratur.
Och visst, så är det; karikatyrer till karaktärer och pojkbokslikt tafflig, heroisk intrig. En historia med en huvudperson – Pavka – men också en skildring av mer än så: omgivande personer och skeenden (perspektivet verkar flyta omkring lite).
Orkade drygt 100 sidor (av 500) innan jag väl tappade sugen. Även om det egentligen är så dåligt att det blir bra. Kanske får det vara, kanske inte, kanske ger jag mig på mitt andraval på min socialistrealism-lista istället: Cement. Som också finns på bibblan – i ett enda exemplar.
Vad jag förstått är Cement en av de första i genren – skriven typ tio år tidigare (1925?) och väldigt mycket i kommunistisk anda en kollektivroman utan centralgestalt. Förmodligen den eller “Stålet” man ska läsa om man bara ska läsa en. Om jag förstått rätt ska Cement hålla högre litterär nivå och översattes tydligen – via en tysk översättning – till svenska av självaste Karin Boye. Borde ju borga för någonting?
Nåja. Även om man i slutänden kanske inte orkar ta sig igenom hela klabbet skulle det ju vara en cool bok att ha i hyllan? När jag nu kollar ser jag att ett antikvariat i Norrköping fått in ett exemplar. Kollat någon gång då och då och aldrig sett den någonstans tidigare… hmm
Första meningen:
– Den som före helgen var hemma hos mej på förhör – res er upp!