Nike Free Run

189 gram i storlek 44,5 är godkänt.

Som referens är både mina Vivo Barefoot One och mina gamla Nike Free Run Flyknit 2018 (som håller på falla i bitar) strax över 200.

Adidas Superstar i läder 445.

Nike Flyknit Racing, ett oanvänt par (röda): 186. Ett använt par (turkosa): 183. 3 gram sula bortnött?

Vibram Fivefingers 181. (ja, använda…)

Arenamannen

Söndag. Race day.

Eller inte. Jag är inte i form. Inte på något sätt. Hade inte sprungit något på flera månader, nästan ett halvår, när jag gav mig ut i början av augusti.

Ätit och druckit har jag dock gjort.

Tog ett varv runt sjön för två veckor sen. Eller snarare inte. Så var formen. En kilometer var nog. Började inse att 21k är, trots allt, 21k. Lite jogg och… öh mycket promenad så klarar jag det? En väldigt rask promenad? Ja, kanske. Kanske. Men är det vad jag vill? Är det grejen?

Så jag gav upp. Sket i det. Men åkte till Berlin iallafall. Av andra anledningar. För att besegra pandemin snarare än att besegra halvmaran, kan man säga. Sen att det är smartare och skönare att jogga lite i Tiergarten på sina egna vilkor än att satsa allt och plåga sig genom en hel dag allt som allt bara för att bevisa ingenting… det är någonting.

Ändå. Märkte på race day att jag tydligen kunde se genom lobbyn i glashuset mitt emot, för där på förmiddagen upptäckte jag löpare när jag tittade ut.

Gick trots allt ut, tittade på loppet. Såg farthållare med sina flaggor. ”Följ mig för en sluttid på 1:45!”. Där var jag för några år sedan. Helt sinnessjukt. Senare: 2 timmar. Härligt. 2:15. Det kanske inte går supersnabbt, men de orkar förmodligen runt springandes. Respekt.

Sen såg jag ingen mer farthållare. Tittade inte så noga, men någonstans räknade jag ut att nu, nu borde nog 2:30-folket passera. Och då började det dö väldigt hastigt.

Vad skulle jag mäktat med, om jag gett allt? 2:45? 3:00? Knappast 2:30, väl? 21k på tre timmar är alltså sju kilometer i timmen. Det är en jäävligt rask promenad. För mig på gränsen till att jogga. I tre timmar.

De med en potentiell sluttid på drygt två och en halv timme – om de nu tar sig i mål – ser iaf inte roliga ut efter 15k, inte på något sätt. Det haltas och det verkar göra ont. Och det halvjoggas knappt ens. De sporadiska applåder och hejarop som kommer från någon uteservering då och då kommer nog från hjärtat, men börjar vara mer av medlidande och förbarmande än något annat.

Vilka stackare? Har de ingen självkännedom, de där skröpliga som kommer allt mindre frekvent? Nu är det ju en minut sedan det kom någon? Var det sista? Nej? Men självkännedomen? Var är den? De måste onekligen tagit sig vatten över huvudet.

Jag känner att nej, i de där skorna vill jag inte vara. Det är någonting att plåga sig runt 21k, men då ska det ju vara ”på riktigt”. Man ska ha en chans. Man ska plåga sig för full maskin. Känna att vingarna bär, men att motorn klagar. Inte bara kämpa mot maxtiden; att inte bli avplockad.

Jag sympatiserar med dem, eftersläntrarna. Hur uppgivet måste det inte vara, att utelämnad för allas beskådan hasa sig fram medans banden har slutat spela och funktionärerna håller på att plocka ihop skyltar och avspärrningar? Att ensam på en lång, tom raksträcka bli omsprungen av någon annan, någon med nummerlapp, men med lätta steg. Med medaljen redan runt halsen gick de i uppenbarligen i mål för länge sen och nu ska de bara ”jogga ner”…

Förnedrande?

Men jag tänker på Theodore Roosevelts berömda ord om ”mannen i arenan”. Mannen, ja… Senare på flygbussen hem, försöker jag översätta den, som tidsfördriv. Men det är svårt, det också. Att översätta på riktigt. Hitta snyggare lösningar, trognare formuleringar och/eller kanske sin personliga tolkning snarare än bara den basala råöversättningen. Det är hjärngympa utan facit, utan lösning.

Tillåter man sig det kan man sitta och vrida och vända på en enda rad eller formulering hur länge som helst. Får en känsla av att det är en bra övning för att hålla hjärnan i trim, mycket bättre än korsord eller sodoku?

All jävla heder åt översättarna; vilket jobb!

Det är inte recensenten som räknas; inte den som påpekar att kraftkarlen klantat sig, som förklarar vad den företagsamma kunde förbättrat

Äran tillhör den som faktiskt är i arenan, vars anlete är täckt med jord och svett och blod, den som kämpar tappert, som felar, som kommer till korta gång på gång, men det finns ingen ansträngning utan brustna strängar och tillkortakommanden

(…)

Original:

It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.

Den optimistiske

Ja jo…

Det var ju som ett tecken… av en händelse var det prick sex månader till start – loppet är pga covid flyttat från våren till sensommaren – när jag råkade gå in och kolla på mitt gamla favoritklipp.

Var tvungen att köpa en plats.

Om jag kommer iväg? Vem vet? Förmodligen inte? Jag tänker vara redo iaf och… är det inte resan som är målet?

Upp i sadeln igen

Ett bra sätt att få in en vana är att få till en svit. Att göra någonting varje dag eller varje vecka. Man vill inte bryta en svit som man haft sen… länge.

Då kan det vara värre när eller om man råkar bryta sviten. Äh, jag kör igång igen… nästa dag, nästa vecka… sviten är ju ändå bruten.

Jag har haft en svit med att träna tre gånger per vecka sen jag skaffade kort på Sats i januari. Förra veckan bröt jag den. Eller egentligen hamnade jag ur balans redan i slutet av sista ”bra” veckan.

Trött. Helt orkeslös. Att ta sig iväg sista passet sista bra veckan – sent söndag kväll – var en jävla plåååga. Ett jävla skitpass som egentligen inte var så mycket till pass. På sätt och vis en enorm viljeseger, men dessutom smärta i skenbenen, benhinnorna.

Så även passet veckan efter, när jag ändå försökte och lyckades komma iväg. Smärta ska man vara försiktig med, men det går ju alltid att träna på andra sätt.

Nåväl. Jag har plockat upp bollen jag tappade. Och smärtan är borta, orken tillbaka och ny svit påbörjad. (nä det handlar ju inte om ork eller motivation på det sättet, snarare om disciplin, men när man verkligen är fysiskt slut är det… svårt)

Idag: supertusingar på löpband. Tycker intervaller är mkt enklare – motivationsmässigt – på löpband. Supertusingar = 400-300-200-100 meter i bra fart med kort (typ 30s) aktiv vila mellan (400m i 12 km/h = 120s). Tillsammans 1000 meter i en fart man eg inte skulle orka hålla så länge. En minut extra vila mellan varven. För mig innebar det just nu 11,5 km/h första varvet, sen 11,6, sen 11,7, 11,8, 11,9 osv. Eller osv och osv… så mycket många fler blev det inte haha. Är ju ändå tillsammans fem kilometer i ordentlig fart. Sjukt nöjd.

5k

5k för första gången på jättejättelänge – iaf på tid och därmed ”på riktigt”. Satt enormt hårt åt, men det känns jäkligt gött. Supernöjd att ta sig 5k utan att stanna. Nu är det bara 10 minuter kvar till pers (6:30 per km eller 9,2 km/h vs 4:30 per km eller 13,3 km/h… en oändlighet med andra ord).

Har iaf kort på Sats igen. Nu åker vi!

41

Idag fyllde jag 41 år.

Som födelsedagspresent gav jag mig själv ett coopertest på lokala gymmet, för att kolla läget, typ. Har ju joggat/sprungit ett par månader nu, men bara på känsla och alltid helt utan tid eller tempo. Coopertestet är ett klassiskt konditiontest, utvecklat av amerikanska militären på 60-talet. Det hela är mycket enkelt:

Spring så fort du orkar i 12 minuter och se hur långt du kommer, hur många meter.

Största utmaningen är såklart att… springa så fort man orkar i 12 minuter, på riktigt. Alltså Blodsmak-och-vilja-kräkas-fort. Sånt är… jobbigt. Men bortsett från det är problemet att veta ungefär hur hårt man ska gå ut. Gå ut för hårt och man kroknar, gå ut för löst och man får inte ut allt. Och testet gör man väl vanligtvis för att man inte vet sin nivå?

Jag startade – flygande såklart – i 11,0 km/h. Det kändes rätt okej, så jag ökade gradvis. Efter 7-8 minuter låg jag i 12,0 och sista två minuterna gick i 12,5. Det var skitjobbigt, mjölksyran sprutade. 2330 meter blev det iaf till slut. 2,33*5 = 11,65 km/h i snitt. Och det är väl i underkant, men frågan är om det skulle vara möjligt att pressa ur 2500 meter (dvs 2,5*5=12,5 km/h). Kanske om någon annars typ skulle skjuta mig i huvudet med pistol, men…

För fem år sen sprang jag halvmaran i 12 km/h. Idag känns det som en avlägsen fantasi att öht ens orka sig två mil, oavsett hastighet. 5 km avverkade jag på 22:30 eller i 13,33 km/h. Minns inte vad jag gjorde på Cooper (vet att jag testat, men…). 2900? Är det rimligt? 2,9*5 = 14,5 km/h? Det låter brutalt.

Testade också hur många knäböj jag kunde göra på en minut. Min dåvarande PT testade mig på bl a det för typ fem år sen, var en av hans standardtester. Är väl ett enkelt test alla kan göra, precis som t ex Cooper, men jag minns att jag tyckte det var lite meningslöst, tror jag gjorde typ 60 (var det 57?) ordentliga, godkända knäböj på 60 sekunder och att jag tyckte det blev mer en fråga om att offra korrekt form för fler reps än hur många man skulle orka. Testade då istället 2 minuter och då kroknade jag något, minns att jag var en ifrån hundra. 99 dvs.

Idag då? 40 ordentliga på 60 sekunder och det kändes.

92,4 kg väger jag idag. Är väl typ 7 kilo mer än för 5 år sen. Och då vägde säkert mina muskler typ 7 kilo mer än idag, idag skumpar det betänkligt… skulle jag gå ner några kilo samtidigt som jag stärkte upp speciellt bålen (har ju ingen hållning i jämförelse) skulle nog bara det göra att det hände en del med formen och tempot…

Men är jag missnöjd? Efter omständigheterna: inte alls. Kunde vara mycket värre. Min kondition är ju tydligen “bra”.