Hej Ragna
Jag måste säga det.
Den här Hong Kong-historien med din föregångare Anders var ju väldigt trist. En plånbok som liksom av sig själv ramlar ner i fickan i en butik. Tråkigt. Och, måste man säga, väldigt osannolikt. Vad är oddset för det, liksom? Hoppas inte du eller kommande efterträdaren har lika otur.
Tur, ja. Jag har nämligen några frågor om tur och otur. Sannolikhet och risk. Sånt man börjar fundera på när man väntar i kön till ersättningsbussarna eller sitter inlåst i ett pendeltåg efter en halvtimmes spårfel.
Hursomhelst. Jag pendlar varje dag mellan min bostad i Jakobsberg och mitt jobb på Södermalm. Med er. SL alltså. Vanligtvis åker jag utan byte pendeltåg, men nu under sommaren har jag fått möjligheten att bekanta mig med ersättningsbussarnas spännande värld. Och faktiskt tunnelbana mer än en gång då pendeln osannolikt ofta bryter ihop efter en station.
Ändå. Resan ska trots allt inte ta mer än 44 minuter enligt tidtabeller och reseplanerare.
Senaste två veckorna har jag undersökt och noterat hur det är med den saken. Jag kom fram till att bussen/tåget (och därmed jag) inte kommit i tid en endaste gång. Av de tio morgonresor jag gjort har två handlat om några futtiga få minuter men de restrerande åtta har varit mer än 20 minuter sena. Som längst har resan tagit mer än en timme längre än aviserat.
Fråga 1: Vad bedömer du sannolikheten är att jag (bussen/tåget dvs) imorgon kommer fram mindre än 20 minuter efter utsatt tid?
Fråga 2: Skulle du säga att det finns risk att jag (bussen/tåget dvs) kommer bli mer än 20 minuter sen imorgon? (ja eller nej?)
Fråga 3: SL:s resegaranti (https://sl.se/sv/info/kundservice/resegarantin/Resegarantin/) säger (er emfas):
Med SL:s resegaranti kan du få ersättning för resa på annat sätt OM DU RISKERAR ATT BLI MER ÄN 20 MINUTER FÖRSENAD MED SL-TRAFIKEN. Du kan få ersättning med UPP TILL 800 KRONOR för resa med taxi, egen bil eller SJ/annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka som du skulle ha rest med SL.
Om svaret på fråga 2 är ja borde det alltså innebära att jag kan ta taxi direkt från Jakobsbergs station? (och det helt utan hänsyn till om jag kan gå ombord en buss direkt osv – man ska nämligen inte låta sig luras av sådant, det har under senaste två veckorna inte betytt ett dyft för totaltiden)
Fråga 4: Vad fyller jag i i fältet “kommentera händelsen” i ansökan för resegaranti?
Tacksam för skyndsamt svar
mvh
Replik: Stockholm Vatten
Hej Erik,
Stockholm Vattens taxa består av en fast och en rörlig del. Den rörlig avgiften täcker kostnader för dricksvattenproduktion och avloppsvattenrening. Den fasta avgiften består av tre delar;
Grundavgift, dvs allmänna kostnader för abonnemanget så som administration, mätarbyten, avläsning och fakturering
Nyttoavgift, vilken täcker drift och underhåll av ledningsnät, vatten och avloppsreningsverk.
Dagvattenavgift, täcker kostnaderna för att vi tar hand om och renar regn- och smältvatten.Som kund betalar du inget för att vattnet transporteras i vårt ledningsnät, och det är det som åsyftas i frasen ”fri hemleverans”.
Med vänlig hälsning
Agneta Jönsson
Kommunikationsansvarig
…
Hej Agneta
Och tack för ditt snabba svar. Om jag förstått dig rätt marknadsför ni alltså en tjänst (“hemleverans”) som gratis (“fri”). Detta trots att man för att kunna utnyttja den måste betala en avgift för leveransapparaten (ledningsnätet).
Är detta korrekt uppfattat och om så: är det då inte vilseledande och ett brott mot marknadsföringslagen/prisinformationslagen?
mvh
Öppet brev: VD Stockholm Vatten
Hej Krister
Jag har en fråga om Stockholm Vattens avgiftsmodell. Det med anledning av den kampanj ang prissänkning ni nu lanserat. Utmärkt initiativ! Fast lite otydligt.
Det jag kunnat utröna av de två-tre olika affischerna som synts ute på stan (rubricerade “sällskapsdryck”, “hälsodryck” och “läskande dryck”) ska ni alltså slopa avgiften för leveransnätet. Kampanjen finns även på er hemsida. Jag citerar http://www.stockholmvatten.se/aktuellt/nyheter-och-press/kampanjer/kranvatten/laskande-dryck/:
Stockholm har ett dricksvatten i världsklass. En sockerfri törstsläckare, bästa miljöval och fri hemleverans dygnet runt. Hur dricker du ditt vatten?
Det där med fri hemleverans poängteras på på samtliga affischer, men när jag sedan läser vidare om era avgifter hittar jag sidan http://www.stockholmvatten.se/vatten-och-avlopp/vattentjanster/avgifter-for-vatten-och-avlopp/. Där skriver ni om en fast nyttoavgift på 921 kronor för bl a ledningsnäten (under villor och övriga småhus):
Dessutom betalar du en nyttoavgift på 921 kronor. Avgiften ska bidra till att täcka de fasta kostnaderna för ledningsnät, vattenverk och avloppsreningsverk.
För att komma till saken…
En avgift för leveransnäten måste ju betraktas som en avgift för “hemleverans”. Alltså är det inte fri hemleverans. Hur stor del av nyttoavgiften är för näten, eller med andra ord hur stor kommer sänkningen bli och från när börjar den gälla?
Tacksam för skyndsamt svar
mvh
Öppet brev: VD Microsoft Sverige
Hej Jonas
För några dagar sen fick jag som skypekund ett mejl från er. Det hade rubriken viktigt och handlade om nya vilkor och ny sekretesspolicy. Det var på svenska.
I mejlet tar ni upp “de viktigaste punkterna”: enkelhet, sekretess och genomskinlighet.
Under punkten genomskinlighet står det såhär (jag citerar):
Vi använder ett klart och tydligt språk så att våra användningsvillkor och vår sekretesspolicy ska vara lättare att förstå. Dessutom samlar vi all viktig sekretessinformation på ett och samma ställe, så du behöver inte längre hoppa mellan olika dokument för att förstå helheten. Den här konsolideringen eliminerar redundansen och förenklar strukturen på informationen, men vi fortsätter att tillhandahålla tjänstespecifik information så att du kan göra välinformerade val om hur du ska använda våra tjänster. Vi har också lagt till ytterligare sekretessinformation om nya funktioner som vi snart lanserar, som dem du kommer att se på Windows 10.
Jag har två frågor.
1)
Jag tycker om texten. Ta t ex formuleringen “konsolideringen eliminerar redundansen”. Den är fantastiskt kärnfull. Poetisk. Det är lakoniskt som en haiku. Mitt i en mening med 31 ord. Det känns någonstans lite härligt självmotsägande.
Vidare pratar texten om “ett klart och tydligt språk” som är “lättare att förstå”. Förvisso är det väl strikt tolkat inte den här texten som ska ha dessa egenskaper utan vilkoren. Men ändå. Som ett test gör jag en LIX-analys. LIX står för läsbarhetsindex och är den i Sverige vanligaste metoden för att bedöma hur avancerade olika texter är. Har ni inte hört talas om den kan ni googla.
Texten har ett LIX på 53. Det är högt. Texten klassas som “svår”. Min fråga är: är texten lätt eller svår och varför utger den sig för att vara någonting den enligt LIX inte är?
2)
Finns dessa vilkor och sekretesspolicies på svenska någonstans? Det framgår inte. Länkarna i mejlet går bara till engelska sidor med vilkor på engelska. Varför skicka ut ett sådant mejl på svenska om man ändå måste kunna engelska?
Tacksam för svar
mvh