Det känns länge sen: 2017.
På Mästersamuelsgatan sprang jag på Godnattsagor för rebelltjejer. Hade inte hört talas om den eller någonting liknande (hade ingen annan av dem jag senare tipsade heller…). Helt fel till en tvååring men kändes ändå helt rätt och viktig och… brådskande (det var ändå en bit kvar till rekommenderade åldern 9-12?) så jag köpte på studs.
I Uruguay hittade vi Pequeña & grande-böckerna. Tror inte de fanns på svenska än (Små människor, stora drömmar). Vi köpte några stycken.
Sen kom Rebelltjejer 2. Sagor för pojkar som vågar vara annorlunda. Plus uppföljare. Den ena efter den andra av Små människor-böckerna. Verkar som de snart har gett ut 100 stycken, iaf på spanska…
Det blev för mycket för mig, för kommersiellt löpande-band-paketerat. Känns som jag lite kräks på hela den där nya, obligatoriska avdelningen i varje bokhandel. Trots att jag ju gillar konceptet med bra förebilder, hjältar för de små… så klart: vem kan tycka något annat?
2021. Mästersamuelsgatan.
Tydligen måste blicken ändå fladdrat förbi ”starka kvinnor”-hyllan, för jag hittade något som trots allt verkade nytt och fräscht.
Birgitta Ohlsson. Lev som du vill.
Det var väl det som skulle till. En feministisk profil som gör grejen, men mer från hjärtat.
Ja, det är väl, på sätt och vis, hjärta även i föregångarna. I konceptet. Men det blir kvantitet (förvisso lovvärt) över kvalitet. Utan avsändare. Någonting som, trots allt, är ganska mellanmjölkigt. 100 framvaskade kvinnor som ska in i en bok. En sida var.
Här är skillnaden att Ohlsson gjort ett mindre och framförallt personligare urval. Inte så att det är några högoddsare man inte kände till, men det märks att det finns en tanke och ett hjärta bakom. Det är några som betytt något (för henne?) – och vad de betytt. Och hur de kan inspirera.
Höll på skriva att även om den är skriven av en (före detta?) politiker är det ingen politisk bok, men det kanske är just vad den är? För ska man t ex gå efter UEFA och fotbolls-EM är ju sånt som frihet, feminism och allas lika värde någonting kontroversiellt och politiskt.
Så den är alltså politisk. Den har ju faktiskt tillochmed en uttalad, kontroversiell, uppmaning i titeln? Det är tio kvinnor Ohlsson beundrar och – som hon skriver – har de ”trampat nya stigar som gör att vi i dag har större frihet”.