Tjuvfilmat, 14 mars: A har på eget bevåg rotat fram Karin Boyes samlade dikter som hon sitter och läser. I ärlighetens namn så fattar hon inte riktigt vad hon läser… men ändå.
Fick ett litet välkomstbrev från A:s blivande skola igår. Om inskolningen i augusti och någonting, kort, om hur de jobbar. Bornholmsmetoden. Skolverkets ”Hitta språket” och ”Hitta matematiken”.
Det känns väldigt basic. Får hoppas att skolan är mer än såhär, att det inte bara handlar om att ge stöd och hjälp till de elever som kämpar med att nå upp till vissa (väldigt låga?) grundkrav – för jag får intrycket att fokuset och den mesta kraften läggs på detta.
Tycker det pratas väldigt lite om att utmana och hjälpa de elever som ”kommit lite längre”, så de kan nå sin potential och inte bara ha tråkigt. De korta stycken om dessa elever känns också som man förväntar sig rätt låg nivå (?). Exempel från Skolverkets material:
En elev som kommit längre i sin utveckling behöver extra utmaningar. Hon eller han visar sitt kunnande
exempelvis genom att
• koppla samman flertalet eller så gott som samtliga bokstäver med deras språkljud • dela upp fler ord i språkljud och även ljuda ihop dem
• med säkerhet ange första språkljudet i flera ord
• med säkerhet dela upp såväl korta som lite längre meningar i ord.
Tror dock inte A är helt ensam iaf. Och det är ju bra. Vet (eller har iaf för mig, man ses ju inte så mycket iom covid) att iaf vissa av A:s kompisar också kan läsa… och häromdan när jag vid sen hämtning smög in i förskolan – trots att man inte får – såg jag på teckningarna på väggen att en del av kompisarna i skolbarnsgruppen verkade vara ganska duktiga på att skriva…
För övrigt… hittade denna definition av litteracitet i Skolverkets material:
Litteracitet
Begreppet litteracitet har sitt ursprung i den internationella beteckningen literacy. Begreppet har under senare år fått en vidare innebörd och innefattar skrift i alla former samt bilder. Berättande, med och utan bilder, ritande, sjungande och samtal, symboler samt olika läsning och skrivande är delar av detta utvidgade begrepp.
Visst känns det lite absurt? Hur kan man inkludera samtal, sång, ritande osv i begreppet läs/skrivkunnighet?