A har ju – i princip – läst alla Tintinalbum, så hon har gett sig på de äldre originalversionerna som nu utges även på svenska. Herge tecknade ju om alla de tidiga äventyren på 40-talet i färg, så de fick en mer sammanhållen stil, hans banbrytande ligne claire. Alla utom det första: Tintin i Sovjet. Om jag förstått det rätt så tyckte han inte att det riktigt höll måttet och det kan jag väl förstå. Möjligtvis var det väl inte heller, med tidens spirande politiska strömningar , senare helt aktuellt med sin antikommunism.
Den svarta ön, en av mina barndomsfavoriter och det första A läste, är det enda album som tecknades om in bara en utan två gånger. Först på 40-talet och senare även på 60-talet, när det förlag som gav ut Tintin på engelska tyckte det såg mossigt ut. Och det kan man väl också förstå, det är mycket teknologi som redan då, på 60-talet, hade utvecklats mycket: bilar och husvagnar såg inte alls ut på samma sätt, man hade brandbilar istället för manuellt framknuffade… brandkärror (!), elektrifierad järnväg istället för ånglok, tv-apparater (som alltså är med i Tintin redan på 30-talet!) osv… plus att mode och annat förändrat sig.
Herge skickade iaf sin assistent till Storbritannien på 60-talet för att göra research och sedan tecknades albumet om. Herge himself gjorde karaktärerna, medhjälparna resten (bakgrunder osv).
Det är intressant att se samma album omtecknat och förfinat i tre olika klädedräkter. Det är i princip samma album med samma innehåll i samma rutor – samma bildmanus. Om det t ex är fem brandmän i en ruta så är det fem brandmän i rutan från iaf ungefär samma vinkel och nr två har glasögon och den tredje slår förvånat ut med armarna och säger exakt samma sak. Det är bara på något enstaka ställe en ruta typ dragits ifrån eller flyttats…
Blev det bättre och bättre? Ja, det måste jag säga. Kanske finns det mer charm i 40-talsversionen, men bortsett från att 60-talets är mer detaljerad är det på olika sätt också tydligare. En hand som drar i en nödbroms har fått en handske så man lättare ser att det inte är Tintins – och ärmen har nu också annan kulör. Två flygare som på 40-talet båda hade svarta overaller har på 60-talet blivit individer med kläder som särskiljer sig (vem av dem var det som faktiskt slog ner Tintin?) och deras plan har blivit rött. Inte grått, så det står ut på sidan. Även om 40-talet är i färg är sidorna rätt grön-brun-grå. Utan kontrastfärger. Osv.
Intressant, helt enkelt. Men rätt så Tintin-nördigt…