Sangria

Kalimotxo (rödvin och Coca Cola) och tinto de verano (”sommarrödvin” – rödvin och typ Sprite/7-up) kvalar definitivt in som groggar.

Och sangria dårå? En turistig släkting. Kanske väl komplicerad för att kvala in som en äkta ”grogg” utan en… bål, men såhär är hur jag gör den.

Ingredienser: (alltihop ska ner i en tillbringare)

En flaska (75 cl) fruktigt rödvin. En del tycker man kan använda lite vadsomhelst, litegranna som de tycker om vin i matlagning. Själv tycker jag inte – speciellt när vinet är så stor del – att man ska använda något man inte skulle kunna tänka sig dricka ”som vanligt” även om det inte behöver vara finaste vinet. Häromsistens använde jag Myth (57905 – 119 kr på Systembolaget) – en gimmickaktig och minst sagt greppvänlig flaska som smakade förvånansvärt bra.

En halv halvflaska (dvs typ knappt två deciliter) sherry. Helst inte för torr, utan något med lite mer schwung, typ amontillado eller oloroso.

En dryg deciliter (ett par bonuscentiliter för att det är gott?) apelsinlikör. För mig betyder det Cointreau, är det jag brukar ha hemma. Antar att curaçao funkar också.

Juicen från två (plus?) citroner. Typ. Beror ju på vad det är för citroner, men en knapp deciliter. Färskt är alltid godast. Citrusjuice man köper i flaskor som ser ut som plastimitationer av lime/citron-frukter smakar jävel i jämförelse. Kanske gör det mindre skillnad när man blandar upp t ex en sangria, kanske inte. Men det är ju dumt att chansa?

En knapp deciliter demerarasockerlag, två-till-en. Demerara är en typ av brunt rörsocker, ursprungligen från trakterna runt Demerarafloden i Guyana, men nuförtiden odlas det mest på andra ställen. Låter fancy, och det är det väl också smakmässigt, men är väl inte speciellt mycket dyrare än vanligt strösocker och går att hitta i de flesta mataffärer (?). Har iaf en fantastisk, knäckig smak och är väldigt vanligt att använda i cocktails, så ofta har man en flaska färdigt i kylen om man sysslar med sånt. Har man inte det är det ändå superenkelt att göra: två delar socker (i det här fallet typ 2/3 dl) och en del vatten (…1/3 dl) i en kastrull (ja, helst i den ordningen). Värm utan att koka samtidigt som man rör med en visp tills allt socker löst upp sig. Låt svalna. Poängen med att göra en lag istället för att bara sockra är att det löser sig bättre.

Frukt. Lagom stora bitar av en apelsin, en citron och en persika. Tycker halvskivor funkar bra – halverar först frukten innan jag skivar. Och tar bort ev kärnor från citrusen.

That’s it! Ett recept som är lite på en höft och man skulle kunna tänka sig t ex en skvätt konjak också eller lite annan frukt, äpple är bra, men det är en grund att stå på.

Hursomhelst ner med grejerna i en tillräckligt stor tillbringare (1,5-2 liter), blanda, och låt stå till sig i kylen några timmar. Är minst lika bra (om inte bättre) dagen efter.

Servera med is i tillbringaren och eventuellt toppa med en skvätt bubbelvatten i glaset.

…eller så kan man göra en halv kanna. Vilket kanske är ”en hel” kanna då det blir lagom för en enliterstillbringare (en flaska rödvin som bas kanske kan sägas vara en dubbel?)

  • 37,5 cl fruktigt rödvin
  • 10 cl amontillado/oloroso-sherry
  • 6 cl Cointreau
  • 5 cl citronjuice
  • 5 cl demerarasockerlag (två-till-en)
  • En halv vardera av apelsin, citron och persika

…eller så gör man en kvarts kanna. Vilket lämnas som övning till läsaren.