Röstförklaring

Så var det val igen.

Inte så mycket har ändrats. Jag är fortfarande väldigt skeptisk till Sveriges kvävande partiväsende och parlamentarism. Framförallt partiväsende.

Förra gången lät jag bli att rösta, i en liten personlig protest. (Nej, det är inte alls samma sak som att rösta blankt. Röstar man blankt indikerar man att man, trots allt, ger sitt gillande till systemet.)

Den här gången har jag dock en plastisk sjuåring på halsen. Att vara en god förebild och visa på att frihet och demokrati – som förvisso är så mycket mer än allmän rösträtt – är någonting värt… ja, det trumfar mina invändningar mot det svenska systemet. Så det smäller om det.

Alltså måste jag rösta på någonting.

Skulle ju kunna rösta blankt, men…

Mitt ställningstagande, min röst i riksdagsvalet, grundar sig i två händelser runt tiden A började intressera sig för valet. dvs senaste månaden.

För det första: Sverigedemokraternas rättpolitiske talesmans tweet ang ”återvandringståg”. Tycker den väldigt väl sammanfattar SD och (reaktionerna etc) eventuellt svenska politiken i stort.

I sak är det väl inte så mycket att yvas över. Återvandring (hjälp och bidrag till flyktingar som vill återvända till sina hemländer) borde inte vara kontroversiellt. Var väl Palme som införde det någon gång på 80-talet. Jag tycker det är en bra idé.

Men… det finns någonting där bakom. Någonting som gör att man undrar vad SD menar med ”återvandring”. Återvandring – bara som ett exempel – må vara någonting Palme kom med, men från ett helt annat håll och ett helt annat sentiment än Åkesson och kompani. Och jag gillar det inte. Inte ett endaste dugg. Det luktar illa, det är ovärdigt och jag litar inte på de nya avsändarna.

För det andra: statsminister Magdalena Anderssons haveri några dagar senare i SVT:s Utfrågningen. I fråga efter fråga stod det klart att hon: 1 – höll frågan som väldigt viktig 2 – inte var nöjd med situationen och 3 – inte gjort någonting fel i hur hon agerat i frågan. Det gällde speciellt migration/integration/brottslighet, kärnkraft/energipolitik och rättvisa/fördelningspolitik.

Det var närmast pinsamt att se. Skulle kunna förstå om man hävdade två av dessa tre, dvs 1+2, 1+3 eller 2+3… men 1+2+3? Och detta har ju dessutom egentligen ingenting att göra med politiken i sak, utan bara den intellektuella hederligheten. Men i stort så känns hon svarslös – har sedan sett henne i ett par debatter mot bl a Kristersson – där jag tycker hon fått ordentligt med pisk.

Eller intellektuellt ohederlig… även när jag tror att jag håller med henne i sak tappar hon nästan bort mig. Ta t ex marknadsskolan? Jag tycker det verkar vara en dålig modell. Men inte för att ägare kan ta ut vinst (det i sig ser jag inte som ett problem). Att primärt angripa det är ju att appellerar till folks avundssjuka och missunnsamhet och något jag ev förväntade mig av typ Vänsterpartiet. Populism skulle jag kalla det.

Och att, med några dagar till valet… eller ändra sig om kärnkraften? Slänga ut nya löften om antal polisanställda (trots att det verkar gå sådär med de löften man redan gjort)… eller 90 (wow!) miljarder elfläsk…? eller… än det ena, än det andra?

Panik och/eller omvändelse under galgen? Vad är för övrigt något vallöfte (eller som det tydligen heter nuförtiden: valmålsättning) ändå egentligen värt nuförtiden?

Nåväl, nåväl.

Pest eller kolera?

Socialdemokraterna, nu med Magdalena Andersson, må vara några som mer reagerar än agerar… men jag ger dem (och resten av de rödgröna) hellre ytterligare en chans till – även om jag kanske inte tycker de förtjänar det – än att chansa på att de blå ska orka hålla ordning på de bruna. Bruna som dessutom ser ut att nästintill kunna matcha de blå i storlek. Vad blir det av det när de bruna dessutom ska ha extra betalt för att de – gud förbjude – inte ska ha någon ministerpost eller ansvar för något departement?

Så vilket parti på den rödgröna sidan? Möjligtvis ligger jag – trots skämskuddarna med Magdalena Andersson – närmast Socialdemokraterna, men det spelar egentligen mindre roll. Jag är ingen övertygad partist – uppenbarligen, det är väl stor del av mina invändningar mot det svenska systemet – och i det här läget när jag snarare röstar mot en sida än för en sida… då blir det viktigaste att den sidan faktiskt kan vinna. Och för att rödgröna sidan ska kunna vinna måste alla partier komma över spärren. Även Miljöpartiet, som enligt opinionsmätningarna verkar dingla på gärdsgården.

Så…

Idag har jag duschat. Klätt på mig hel och ren. Kavaj, visst, men en ironisk PROPAGANDA-tshirt under. Sen har jag gått med min familj till vallokalen i min dotters skola. Där har jag lagt en röst på Miljöpartiet i valet till riksdagen. Ett parti som jag har delade åsikter om – både en del bra men också många… mindre bra. Men idag har det känts som någonting självklart att göra.

Så jag känner mig nöjd.

Trots allt och än så länge…

Tankeexperiment

Nato, Nato, Nato?

Man blir ju lite trött på allt tjat om Nato.

Helst skulle man ju vilja slippa det här med militär och vapen och bara bestämma sig för fred och total nedrustning, men även om alliansfriheten tjänat oss väl i flera hundra år så undrar man väl ibland?

Ja, jo…. jag vet… vi är sedan 1995 med i EU med sin gemensamma försvarsklausul och innan dess hade vi ju efter andra världskriget de hemliga försvarsavtalen med USA… ja jo… och så novembertraktaten 1855-1905 där Storbritannien och Frankrike garanterade Sverige och Norges säkerhet… men rent generellt så har vi ju om vi räknar bort diverse undfallenhet åt ena och andra hållet stått neutralt utan kopplingar åt något håll?

För neutralitet och alliansfrihet skyddar en alltid från samvetslösa tyranner. Se bara på andra världskriget, där det fungerade toppen. Fråga t ex Norge. Eller Danmark. Eller Nederländerna. Eller Belgien. Eller Österrike. Eller Estland. Eller Lettland. Eller Litauen. Eller… Strunt samma. Det fungerar ju bevisligen. Neutralitet är som ett vaccin mot oönskad aggression.

Dessutom bidrar ju medlemskap i en försvarsallians alltid till militär eskalering. Man lägger ju alltid mer resurser på vapen och hemskheter om man hetsas i grupp än om man står självständig och fri. Vi hade absolut inte världens fjärde största flygvapen under kalla kriget och Finland har absolut inte västeuropas största artilleri. osv. Ensam är ju stark? Eller var det att man måste vara stark?

Men okej…

Om man som ett tankeexperiment ändå skulle fundera på en försvarsallians, hur skulle den då se ut?

Inte som stora, stygga Nato, uppenbarligen, men…

Jag skulle nog basera min tänkta allians på Förenta Nationerna, ett förbund mellan självständiga stater. Men “spetsigare”: bara länder som faktiskt är fria och demokratiska skulle få vara medlemmar. Portalparagrafen i alliansens stadgar skulle kunna hänvisa till Förenta Nationernas dito och betona det här med fred, frihet och demokrati? Framförallt att man löser eventuella konflikter på ett fredligt sätt.

Sen skulle även syftet med min allians vara spetsigare än Förenta Nationerna – som ju pysslar med lite allt möjligt. Min allians skulle bara handla om försvar. Och då försvar på riktigt: rätten till självförsvar vid väpnade attacker. FN har ju faktiskt definerat det där ganska bra i sin artikel 51: vid väpnat angrepp har man som land rätt att försvara sig – tills säkerhetsrådet har hunnit vidta åtgärder.

Min allians skulle hänvisa, rakt av, till FN-stadgans artikel 51, komplett med begränsningar vad gäller FN:s säkerhetsråd osv, men göra klart att detta gäller kollektivt i alliansen. Blir en medlem anfallen kommer vi räkna det som en attack på oss alla. Vad var det musketörerna sa? En för alla, alla för en.

Utöver att FN-artikel 51 om rätten till självförsvar tillämpas kollektivt så tycker jag inte att min allians skulle behöva innehålla jättemycket mer. Några ytterligare mest administrativa artiklar i stadgan. Hur går man med? När och hur ska möten hållas? Hur går man ur? Var ska vi förvara det påskrivna stadgeoriginalet?

Förvisso skulle man väl vilja förhindra att en stat utnyttjar de andra och bara “åker gratis” och som medlem därmed också förbinda sig att upprätthålla en rimlig försvarsförmåga. Vissa skulle säkert stava sånt som M-I-L-I-T-A-R-I-S-M, men hur skulle det annars göras? Så det kan man också skriva in i sitt traktat.

Men inte mer än så. Stadgan till min allians skulle iaf gärna få vara klar och tydlig – koncis – och rymmas på ett par a4. Mer än typ fjorton korta paragrafer skulle inte behövas.

En rimlig ansats till en allians?

Men…

Om Förenta Nationerna via sitt säkerhetsråd kommer överens om resolutioner och säkerhetsstyrkor och flygförbudszoner och vad det nu är… skulle den tänkta alliansens – märk väl självständiga – medlemmar kunna samordna sina FN-insatser via aliansen?

Kanske. Tycker nog att den tänkta alliansen bara borde handla om rätt till självförsvar a la FN-artikel 51 och även om det skulle handla om insatser under FN:s paraply så känns det som en ändamålsglidning, men… låt gå?

Om en medlem börjar förfalla demokratiskt och kanske inte längre helt lever upp till portalparagrafen om fred och frihet?

Det är ju knepigt. Förmodligen borde man kunna utesluta en medlem som inte uppför sig. Ska alliansen endast handla om FN-artikel 51, eller ska det finnas röda linjer för uppförande i övrigt (vilka skulle dessa isf vara)? Vad skulle portalparagrafen betyda – egentligen?

Om Förenta Nationerna visar sina begränsningar och någon permanent medlem lägger sitt veto i säkerhetsrådet mot att stoppa t ex ett folkmord genom militär insats, skulle det då ändå vara okej för den här tilltänkta alliansen att agera?

Också svårt. Såklart nej. Egentligen. Det blir ju ett sluttande plan. Vad är rätt, vad är fel? Allt bortom FN-artikel 51 går på något sätt att ifrågasätta. Relativisera. Är det rätt att Ryssland går in i Ukraina? Var det rätt att Nato bombade Serbien? Det kanske är etiskt rätt (eller inte?), men en allians som går bortom sitt riktiga syfte med självförsvar och dessutom även bortom FN-mandat… även om inte alla medlemmar är helt med på det och deltar… det öppnar upp för relativisering. Det var ju bara en gång och det var… rätt? Kanske skulle man iaf lära sig någonting efter den där första och förhoppningsvis enda gången?

Om någon medlem skulle förfoga över jättehemska vapen som inte kan användas till annat än att ögonblickligen utplåna hela städer och därmed mängder med civila?

Det låter ju fruktansvärt. Ingen borde ha sådana vapen. Det kan aldrig vara självförsvar att ögonblickligen utplåna stora mängder civila? Förstöra hela städer? Problemet är bara att dessa vapen finns. Hur skulle det se ut om bara tyrannerna, de samvetslösa despoterna, hade tillgång till dylika vapen? Skulle det vara bättre? Är det vad man vill?

Hursomhelst…

Mitt tankeexperiment känns betydligt bättre än Nato?

…eller ja jo, det kanske är exakt som Nato, men…

Den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna – Vad betyder den?

Utgiven 1963 av FN:s informationskontor för de nordiska länderna.

Alla människor äro födda fria och lika i värde och rättigheter.

En av de smalaste/kortaste publikationer jag äger, men också en av de finaste och viktigaste.

Plockade fram och läste med anledning av Polismyndighetens sjabbel med pass och id-kort.

Man ska inte vara för drastisk; att väntetiden för identitetshandlingar är ett halvår är förvisso orimligt men kan och ska kanske inte jämföras med Berlinmuren.

Men!

När det kommer till kritan handlar det inte bara om det här så kallade ”lyxproblemet” om att inte fritt kunna åka och bada någonstans på semestern (artikel 13 – rätten till fri rörlighet), utan även rätten till sin person (artikel 6 – rätten att erkännas juridiskt).

Alla har t ex inte körkort (annars är man inte människa!?) och numera är det ju Polisen som sköter inte bara pass utan även de nationella id-korten (bankerna har om jag förstått det rätt slutat att utfärda sina id-kort osv). Ja, man kan ju få legitimation utfärdad via Skatteverket, men den godtas ju inte överallt då den saknar SIS-märkning?

Det här är ganska grundläggande. Förvisso finns väl artikel 6 inte främst för att jag ska kunna hämta mina paket på posten, utan för att jag ska kunna åtnjuta mer basala rättigheter, typ artikel 3-4-5 (liv, frihet, säkerhet, skydd från slaveri, tortyr och förnedring). Eller som en grund för t ex artikel 21 – att jag har rätt att delta i det politiska, t ex rösta i höstens allmänna val.

Men!

Jag har ju även rätt till det som stipuleras i artikel 22-23-24-25. Som är av mer ekonomisk natur.

…och även om det i sammanhanget kanske känns fjuttigt, så… jag har – som människa – rätt att kunna hämta mina Schenkerpaket?!

Vår tids rädsla för ansvar

För ett par dagar sedan presenterade regeringen ett paket för att kompensera bilägare för höga bensin- och dieselpriser. Oppositionen verkar inte tycka att det räcker utan vill ha ännu kraftigare åtgärder.

För ett par månader sen, i januari, var det samma sak med elpriserna.

På senaste tiden har bostadsrättsföreningar i Stockholm reagerat över att tomträttsavgälderna höjts i takt med markpriserna. De tycker det är orättvist och dubbelt orättvist att de inte får mer än 15% rabatt för att köpa kommunal mark.

Under pandemin har Riksbanken, sin vana trogen från tidigare kriser och precis som alla andra riksbanker, stödköpt värdepapper för att hålla börsen och aktieägarna under armarna. Hundratals miljarder som inte bara gett status quo utan ett rejält uppsving.

osv

Är inte det här lite märkligt?

Och är det verkligen orättvist att de som gamblat och inte bundit sina elpriser faktiskt riskerade att få ta konsekvenserna? Att de föreningar som inte friköpt marken deras hus står på får betala för det? Att börsen aldrig kan gå ner eftersom pappa staten alltid kommer kliva in och betala när skiten träffar fläkten?

Vad är vitsen med att binda räntan? Placera i säkrare tillgångar? Avbetala på sitt lån? Bo i hyresrätt? Friköpa sin mark? Betala för en försäkring? Göra sin läxa? Spara innan man köper? osv

Noll och ingenting?

Visst, det är valår i år osv, men det här är känns som en outtalad doktrin som gällt ett tag nu? Medborgarna ska aldrig behöva räkna med makroeffekter, det tar staten hand om? (annat än positiva, dvs)

Sen finns det väl något slags vett i att t ex stödja upp finansmarknader när det kommer svarta svanar som pandemier, effekterna av att inte göra det skulle kanske kunna bli ödesdigra, men…

Samhället och marknaderna tar ju (inte) höjd för det. Förväntar sig att bli räddade. Och den där svanen… ser den inte lite mörk ut, där i skuggan? Och staten spelar med. Vad kan den väl göra? Too big to fail? Staten och kapitalet… och nästa vers höjer vi tonarten ytterligare ett halvt?

Greed is good, greed works, risk spelar ingen roll och eget ansvar finns inte?

Är faktiskt lite förvånad att vi ännu inte sett några stödköp eller andra åtgärder från Riksbanken angående Rysslands attack på Ukraina (och inflationen? Inflation!?!? Panik!? Gör någonting!?!?). Börsen föll ju trots allt nästan 20 procent på två månader även om den studsat tillbaka lite nu.

Nog måste väl marknaderna kunna få gå upp även i sådana tider?

Tillväxt? Vi behöver tillväxt.

Idag, imorgon och för alltid.

Ryssland

Krig.

I Europa.

Storkrig.

Världskrig.

Ryssland anföll Ukraina. På riktigt. Ja, det började ju redan för åtta år sen, men nu gick de in storskaligt.

Världen skälver. Kommer det bli världskrig?

Ganska snabbt slöt – i princip – hela världen upp bakom Ukraina. Det kändes skönt. Väst enades och markerade så kraftigt – ekonomiskt – man kan göra utan att förklara riktigt krig.

Dessutom körde ju Ryssland fast.

Ändå verkar tanken på världskrig leva vidare. Vad händer om Putin går vidare och anfaller Nato? Finland? Sverige?

Varför håller man på så? Helt orimliga fantasier oavsett om Putin är galen eller ej.

Ryssland är ju mer eller mindre redan slut.

På något sätt verkar Putins världsbild om Ryssland som en supermakt som Sovjet leva kvar även här i väst.

Visst, det är inte kattskit, men i sammanhanget: näst intill?

Rysslands militära budget för i fjol uppgick till 62 miljarder dollar. Jättmycket pengar. Faktiskt mer än vad både Storbritannien (59) och Frankrike (52) la på sina arméer. Och Tyskland (också 52 miljarder).

USA då? 778 miljarder.

Summa USA + UK + EU = över 1000 miljarder. Dollar.

Det är jätte-jätte-jättemycket pengar. Rent av provocerande mycket. Det är så mycket att man tillochmed kan börja fundera om de pengarna skulle gjort mer nytta någonannanstans osv, men poängen är att det är ca 20 gånger mer än vad Ryssland lägger.

Visst, rysskräck, men inte ens den mest förblindade sovjetnostalgiker kan väl se Ryssland som något reellt hot? Bortsett från kärnvapnen som dock skulle utradera dem själva.

Problemet är väl snarast att även en liten hund kan göra stor skada om den har storhundsattityd. Innan den dör en våldsam död.

Väst är ju så fruktansvärt överlägset. Knappt ens om Ryssland som ett teoretiskt experiment la 100% av sin BNP (1483 miljarder dollar att jämföra med USA+UK+EU:s 38 952 miljarder) skulle de vara i närheten.

Det lilla, men ack så aggressiva Ryssland har fastnat redan i första anhalten på sitt imperialistiska korståg: Ukraina, ett land med 6 miljarder i militärbudget. Ungefär som Sverige dvs.

Trots att de t ex har flest stridsvagnar i världen. 13 000. Tretton TUSEN. Sverige har som jämförelse 130 och Ukraina ungefär 2500).

Det är ju imponerande. Men om man på ett högst hobby-lekmannamässigt sätt tittar lite närmare, vad är det för stridsvagnar Ryssland har?

2000 stycken T-72, 450 stycken T-80 och 350 stycken T-90. Ja, modellnumret är årsmodell så det är 50 år gamla vagnar även om de säkert blivit moderniserade någon gång. Utöver detta har man 7000 avställda T-72, 3000 avställda T-80 och 200 avställda T-90. Som står någonstans och rostar sönder.

Man har försökt ta fram en ny modell efter murens fall, T-14, men har bara lyckats producera 20 stycken. Typ för att visa upp i glassiga parader.

Man förstår ju varför de ställt av majoriteten av sina gamla sovjet-vagnar.

Som ovan: Pengar. Även underhåll kostar.

Så man har 13 000. I förmodligen värdelöst skick.

Vad spelar det för roll att man t ex har tusentals flygplan om man inte har råd att serva eller öva med dem? För vad kostar en flygtimme med ett stridsflygplan? 100 000 kr? Och öva måste man, om man vill ha piloter som kan flyga planen.

Oavsett vad – kanske bara kostar 10 000 för en flygtimme, vad vet jag – så spelar det inte så stor roll.

Väst är så överlägset att det blir löjligt. Det krävs inte mer än lite snabba överslag för att inse att Rysslands armé och anspråk inte går ihop.

Och vad kostar det att faktiskt kriga?

USA spenderade 300 miljoner dollar per dag i Afghanistan. I 20 år. Jag ser “forskningsrapporter” som påstår att Ukraina kostar Ryssland 20 MILJARDER dollar per dag. Orimligt mycket jämfört med Afghanistan? Fast å andra sidan förlorade inte USA nästan 400 stridsvagnar (vad kostar en?) på två veckor. Eller över 1000 andra pansarfordon. Eller 600 andra fordon. Eller 90 helikoptrar. Eller 77 flygplan (tycker man en tank är dyr är det ju INGENTING jämfört med en helikopter eller ett flygplan…). Eller…

Hursomhelst är krig dyrt. Inte bara i blod och lidande. Men analysen handlar om pengar.

Supermakten Ryssland är en simpel potemkinkuliss.

Frågan är bara vad den kan ställa till med?

Den lilla hunden med storhundsattityd.

Jämna Ukrainas städer med marken? Framkalla obegripligt lidande för dess befolkning?

Och vad som händer efter kriget? Vad händer med en oberäknelig pariastat ingen vill ta i ens med tång… körd i botten? Som har kärnvapen? Jättemycket kärnvapen.

Siffror

I kungliga operans salong finns 1100 platser.

Varje år gör de runt 20 produktioner – uppsättningar. Typ två tredjedelar opera, en tredjedel balett. Ett bra år blir det 200 föreställningar, men oftast lite knappt det.

Beläggningsgraden är 90-95% och recettmedlen – publikintäkter – uppgår till i runda slängar 75 miljoner kronor.

Man har runt 500 anställda och lönekostnaderna uppgår till ca 420 miljoner.

Givet 50 miljoner i produktionskostnader och 50 miljoner i lokalkostnader och vad det nu var landar man på en summa utgifter på 620 miljoner.

Hur går det ihop? Jo, staten sponsrar kungliga operan med en nätt summa på lite drygt 500 miljoner. (ja, långt större än t ex hela filmstödet).

Vad betyder det för en stol såsom de vi satt på igår? 820 kr för en rätt bra plats på andra raden. Bästa platserna – första radens fond – går på typ det dubbla. Sedan är det ju många, många platser som räknas som ”skymda”. Inte bara kungliga logen, t ex, som tydligen är helt hopplös om man vill se istället för att synas. Kanske därför den står konstant tom?

Jäjä. Garderob. En pluttig toast Skagen för 220 och en Mellerud och en äppelmust och Ahlgrens bilar för… whatever. Vad kostade programmet, förresten? 50 kr?

Nåja.

75 000 000 / 200 / 1100 * 0,90 = 300 kr drar man in per stol och föreställning.

500 000 000 / 200 / 1100 * 0,90 = 2000 kr får man från staten per stol och föreställning.

Tack, farbror staten. Fyra tusen spänn… nästan fem faktiskt. Trots att det ändå inte var billigt – utan dig hade det nog inte varit möjligt öht…

De lönsamma

Vinster i välfärden.

Det är tydligen någonting dåligt, enligt många.

Feta rovkapitalister sliter med hånskratt vällingflaskorna ur de arma förskolebarnens händer. Ack, dessa försvarslösa lindebarn! Sen säljer de dem på svarta börsen och slussar enorma mängder skattekapital via ogenomträngliga konglomerat av skumma skalbolag vidare till oligarkbanker på Guernsey. Ibland även till Jersey. Där sitter de iaf i överdådiga marmorpalats, uppassade av harem av lyxprostituerade som har fullt sjå att hinna fylla på de hinkar av rysk kaviar som kapitalistsvinen vräker i sig när de inte är upptagna med att vaska den finaste årgångschampagnen i sina guldtoaletter. osv osv. Allt finansierat av dina skattepengar. Som alltså inte går till skolan, där eleverna istället får undervisa sig själva då ju alla pengar gått till enorma privatjets istället, som dollarmiljardärerna utan minsta tanke på klimatet flyger kors och tvärs mellan sina jakter på utrotningshotade djur i Afrika och privata kändiskonserter i Qatar, i den senaste av raden skyskrapor – byggda av slavar från Bangladesh. osv osv.

Okej, jag ska ge mig. Men det känns, möjligvis lite tillspetsat (?), som nivån på skoldebatten.

Folk – vissa iaf – är arga för att deras skattepengar tydligen inte går till skolverksamhet utan istället till kapitalisternas vinst.

Själv har jag lite svårt att öh… köpa det argumentet.

Det verkar som att man fastnat i ett känsloargument som nästan gränsar till den långa harangen ovan. Någonting som verkar bottna i avundsjuka och en oförmåga att förstå kapitalismen. Hur den funkar. Eller är man bara (krypto-)kommunist?

När det finns ett incitament – ja… jag menar vinst! – och konkurrens, anstränger man sig hårdare och uträttar mer för mindre. Det är inget nollsummespel och ingen planekonomisk logik där den som överträffat förväntningarna bara får en nedskuren budget som tack till nästa femårsplan – man har ju bara visat att man inte behövde de resurser man fick den här gången.

För, vad det verkar, handlar det inte så mycket om att effekten, resultatet, av det hela är dåligt. Ibland verkar någon faktiskt försöka flytta blicken/tanken från kapitalisternas marmorpalats till de stackars eleverna utan lärare. Att hatobjektet nummer ett – Internationella Engelska Skolan – minsann har lägre andel lärare med svensk lärarbehörighet. Vilket då bemöts med att de har utländska utbildningar, eller möjligtvis möjligtvis att IES har en sådan kultur och så duktiga elever att det inte är helt nödvändigt.

Hursomhelst blir det inte så mycket av varken eventuell brist på behöriga lärare eller påstådd betygsinflation. Ska man verkligen peta i det där, elever och föräldrar verkar ju faktiskt nöjda? Så man återgår till att hata det faktum (?) att… att… alla dessa miljardärsyachter, de har ju vi betalat! Och de pengarna måste ju ha tagits någonstans ifrån! Det säger sig ju självt!?

Nej till vinster i välfärden!?!? Säger sig självt?

Jag har inga som helst problem med vinster. Att mina pengar skulle gå till någon rik gubbe någonstans. Som, vad jag anbelangar, gott kan sitta och sleva i sig kaviar från morgon till kväll. Good for him. (ja, det engelska uttrycket som ju tvärtemot den vanliga svenska översättningen a la “bra för honom” inte alls handlar om missunnsamhet…)

Ja, OM gubben kan leverera någonting bättre eller iaf lika bra som jag tidigare fått för de pengar jag betalat.

Så… om man inte förstår någonting, eller håller med… vad gör man? Man läser på. Man försöker förstå. Lyssnar – ärligt – på de med andra åsikter.

Nu är det väl inte så att jag ser något direkt egenvärde i “vinster i välfärden”. Förstår bara inte riktigt vad folk är så upprörda för. Ett känslomässigt argument baserat på… avundsjuka? Om nu vinster i välfärden är någonting dåligt kan det väl inte bara vara typ därför?

Eller?

Någon som verkat kommit lite längre i sin argumentation än valfri partiledare är Marcus Larsson (och tankesmedjan Balans). Utbränd lärare. Uppenbarligen motståndare till det här med vinster i skolan. Tidigare lokalpolitiker för Miljöpartiet. Offentlig polemik med Barbara Bergström et al på debattsidorna. Skrivit ett par, tre böcker i ämnet som verkar så polulära att alla exemplar är ständigt utlånade och reserverade på biblioteken. Bra bra.

Så vad säger han då?

Egentligen säger han väl att vinster i skolan inte är det egentliga problemet. Formulerar det ungefär att det “varken är det enda eller största problemet”.

Grundproblemet är ju istället – surprise! – New Public Management. Detta synsätt som sedan början av 1990-talet gällt i det offentliga Sverige. Att offentliga organisationer ska göras ständigt effektivare mha metoder från det privata: mätbarhet och konkurrens.

Det känns faktiskt svårt att skylla på t ex Internationella Engelska Skolan, när det offentliga – politiken – agerar som de gör. Visst, de är del i spelet och del av problemet, men…

När politiken, fullt medveten om att de kommunala skolorna har ett större (och kostsammare, mer osäkert/riskfyllt) ansvar ändå bestämmer att friskolorna ska ha samma peng per elev (ja, i början var det ju 85%, men…) är det friskolornas fel?

När politiken, trots att de vet att det blir svårare och sämre för deras egna kommunala skolor, jobbar aktivt för att diverse friskolor ska etablera sig i deras kommun… är det friskolornas fel?

När politiken ger friskolorna miljonbidrag och bygghjälp som inte de kommunala skolorna får… är det friskolornas fel?

När politiken tillåter friskolor att etablera sig med vilkor som gör det relativt lätt för dem att eventuellt lägga ner skolan samtidigt som det blir omöjligt för kommunen att isf överta den och därmed ger friskolan en hållhake… är det friskolornas fel?

osv

Spelplanen är inte rättvis, utan riggad. Av politikerna. Som nu skyller på friskolorna?

En del av vad Marcus skriver om kände jag ju – egentligen – till. Typ att när en ny icke-kommunal skola etableras i en kommun utarmas såklart i någon mån elevunderlaget och gör det kämpigare ekonomiskt, vilket kommer kräva mer pengar per elev till den kommunala skolan och då också till den nya icke-kommunala eftersom alla skolor ska ha samma skolpeng. Även om den icke-kommunala skolan inte har det kämpigt – snarare tvärt om.

Även om friskolorna såklart tar emot allt sånt här med öppna armar – de har väl säkerligen varit de som lobbat om det… kan man egentligen skylla på dem att politikerna är syltryggar och/eller korrupta?

Så långt problem som kommer av friskolor/icke-kommunala skolor och (negativa) effekter av att ha aktörer utanför det offentligas kontroll. Om man fortfarande funderar på just det här med vinst är det ju dock inte problem som har med just aktiebolagsformen och därmed vinstintresse att göra. Problemet är ju detsamma med skolor som drivs av stiftelser, personal- eller föräldrakooperativ eller i andra ideella former. Låt vara att aktiebolag har större incitament att expandera och alltså skapa sådana här problem?

Men givet NPM och konkurrens, kundifiering av skolan finns det ju en massa andra problem som fortfarande skulle finnas där även om det bara vore tillåtet med skolor i offentlig regi – men skolval och NPM.

Betygsinflation, t ex. Eller vikten av att bygga och försvara den enskilda skolans varumärke – och den arbetsmiljö och tystnadskultur sånt göder. Eller segregationen som följer. Eller… kanske det värsta av allt? Förpappringen. Att, när allt ska mätas och dokumenteras i det eviga kvalitets- och effektiviseringsarbetet blir skolan en plats av checklistestyrda robotar som spenderar en stor del av sin tid med att… dokumentera. Att man inte tar till vara på sina duktiga, välutbildade och framförallt omdömesgilla anställda?

Sååå….

Vinstintresse är inte det enda problemet i skolan. Och inte heller det största problemet. Ändå är det det det de pratar om, politikerna.

Hm.

Socialdemokraterna förbjöd vinster i välfärden på sin kongress, nu i november.

Det var ju vad som trumpetades ut. “Vi har beslutat om att vi vill förbjuda vinster i välfärden. Vi vill ta tillbaka kontrollen!”. Utan så mycket mer förklaring eller egentlig analys. Varesig av sossarna själv. Eller media. I den mån media analyserade sossarnas vinstförbud handlade det väl om vad det skulle betyda för maktbalansen och förhållandet till Centerpartiet. Det är iaf vad jag minns och jag följer ju iaf DN, SvD, Aftonbladet, Expressen och SVT, typ…

Men vad är retorik, och vad handlar det EGENTLIGEN om?

Här är hur (s) själva kommunicerar inför sin kongress, partistyrelsens förslag angående välfärd:

https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2021-09-21-valfard-partistyrelsens-forslag-infor-kongressen

Jag antar att det här vänder sig till folk som i någon mån är politiknördar. Eller varför söker man sig annars in och ganska djupt ner på deras hemsida? Hursomhelst ser jag väldigt mycket plattityder typ det här ska vara i världsklass, det där ska bli bättre, alla ska ha möjlighet att växa. Sånt som alla väl kan instämma i och ingen ifrågasätta som ambition.

Men sen tydligt: nej till vinster. Och en del annat, som inte bara är plattityder och mer konkret typ stopp för utförsäljning av akutsjukhus. Men okej…

Rätt mycket retorik ändå? Vad händer om man nördar ner sig ytterligare en nivå, till de faktiska handlingarna till kongressen? Inte bara de klatschiga sammanfattningarna? De är på 1000+ sidor styck, sex stycken till antalet. Läser man den fjärde luntan, den om välfärden innehåller den ju…

https://www.socialdemokraterna.se/download/18.58f114e917c0725de62110e/1632321646758/D_Vi%20bygger%20landet%20tryggt_2021.pdf

Läs själva vad de skriver. Kanske inte alla 1001 sidorna, det räcker gott med de typ åtta första. För mig känns det här som… lite dynamit?

Är NPM med detta… dött?

Det känns som att sossarna läst Marcus Larsson. Och lite Jonna Bornemark? Eller ja jo, det har de ju säkert, får man anta, men deras problemformulering och analys är ju kanske inte unik, så… jag menar att de är på samma sida i diskursen.

Jag babblar.

Som vanligt?

Kanske dags att runda av.

Läs Marcus Larsson.

Och läs vad sossarna skriver och menar, när man skalat bort den värsta plakatretoriken.

Stad, land och makt

Halv nio får jag besked om att läkarbesöket är inställt.

Även läkare kan bli sjuka, tydligen.

Jag skulle följt A till hennes årliga hörselkontroll på Huddinge sjukhus. Äsch! Det känns surt. A blir besviken, hon hade ju sett fram emot en halv “pappadag”. Jag är också besviken, av samma anledning. Men jag är bättre på att hantera det, haha.

Ja ja. Det blir ingen vab – som man ju kan ta för att följa sitt barn till läkarbesök. Istället, för att mildra besvikelsen lite, kör vi en andrafrukost på ett av kaféerna på torget. Och så till skolan, trots att vi frånvaroanmält. Ja ja. Vi sparar dagen till senare.

Huddinge sjukhus.

Huddinge. Det är jättelångt bort. Helt bisarrt egentligen. Det tar oss 25 minuter med tvärbanan och pendeltåg (pendeltåg!). Inklusive byte. Men sen tillkommer rulltrappan upp upp upp till Södertörns högskola och promenaden genom sjukhusområdet osv. Man behöver ju kanske 45 minuter. Jovisst, det är femminuterstrafik osv, men ändå. Om besöket är 10:40 kändes det inte som någon vits att lämna på skolan 08:00. Och då besöket kan ta 1,5-2 timmar och sen ska man luncha någonstans och… ja, det är ingen vits att lämna på fritids (skolan har hunnit sluta) vid 14. För strax därefter kommer ju ändå morfar och hämtar…

Bla bla bla.

Poängen är att det är bekvämt att bo i Stockholm. Inne i stan dvs. Allt finns – normalt sett – inom typ 10 minuter. Dessutom är ju vi som bor här medelklassiga kontorsråttor och hemmajobbare med flexibla tider (ja, i princip är det ju så). Det här med vab eller inte, eller hur man löser det, det är inte direkt något jätteproblem även om man kan gnälla om “livspusslet”.

Hursomhelst såg jag första intervjun med vår nya finansminister i Aktuellt häromdagen.

Han är 50 år, vit, och bor i Solna.

Jag vet. Det är kanske lite off, men enligt Google Maps skulle han ändå kunna cykla till finansdepartementet på Jakobsgatan på 28 minuter. Det tror jag inte han gör, jag tror han tar betald taxi eller mer troligt säpobil. Vilket enligt Google Maps tar 13 minuter.

TV-ankarets första fråga var om det skulle gå att regera på oppositionens budget. Finansministern gick direkt i clinch och spenderade ett antal minuter med att tjafsa och slå fast att det här med sänkt bensinskatt för 50 öre litern – ja, hur (om!) det skulle gå till, det var högst oklart. Det fanns ju redan någon utredning som pågick och innan den var färdig så… och det ena och det andra. Men visst, det var väl ungefär rimligt att de skulle överväga att göra som Sverigedemokraterna ville och sänka skatten med 50 öre. Kanske. Fast hur skulle det bli med klimatmålen då?

Jag tror det här säger ganska mycket.

Av regeringens 23 statsråd bor åtta i Stockholms stad (ja, alltså Södermalm, Östermalm, Vasastan, Södermalm igen, Enskede, Norrmalm osv). Promenera till riksdagen eller sitt lilla departementskansli? Kan inte alla det? Annars kan man väl ta tunnelbanan?

Ytterligare sju bor i Stockholms län. Fyra bor t ex i statsministerns Nacka (varav två av de tre s k “norrbottningarna”).

En stackare med utländsk bakgrund (!) bor utanför Stockholms län, i Knivsta, med nästan en timme till jobbet. Om han skulle ta pendeltåget, vilket jag inte tror han gör. Han är iaf ung, bara 43 år, så om några år kanske han också har råd att flytta in till stan?

Övriga sju bor inte i Stockholmsregionen. Iaf hälften av dem bor väl dock i vad man skulle kunna kalla någon form av “större” stad, typ centralt i Lund, Kalmar, Växjö. Tre bor i mindre samhällen: Borlänge, Hallsberg och Haparanda. Det är civilministern som bor i Haparanda. Ni vet, statsrådet med ansvar för det här med kommuner och regioner och sånt trams man håller på med utanför Stockholm. Det är väl passande? Undrar vad hon kommer åstadkomma på 9 månader? Nytt statsråd, definitivt yngst med sina 33 år och förmodligen inte alls med i den inre kärnan av 55-åringar… och sen måste hon dessutom också åka hem till Långtbortsomfan också, istället för nätverka med de andra här i stan?

Endast ett statsråd bor på vad jag skulle kalla landsbygden. På riktigt. Landsbygdsministern bor faktiskt utanför Åre. En timme och tjugo minuter med bil till Östersund. Att det fortfarande finns sådana människor… otroligt.

Jag – som förvisso inte själv har koll – undrar lite om det här gänget har koll på vad som händer i Sverige. Ni vet… utanför tullarna?

Visst, som statsråd kan och bör man ju åka runt i landet. Göra små studiebesök ibland. Snabbt in och ut en timme på ett äldreboende någonstans långt bort dit ens delegation åkt över dagen (ja, man kanske inte behöver vara där HELA dagen, men…). Så man inte tappar markkontakten.

Men när det kommer till kritan…? när det handlar om sånt som t ex bensinskatten? Sånt som jag inbillar mig betyder någonting för folk utanför tullarna… brinner man då för de frågorna? Eller blir det akademiskt? När det stöts och blöts på departementen i Stockholms innerstad? Fulla med andra medelklassmänniskor från… Stockholm?

Inser man inte ens att – om man gör någonting sånt till en stridsfråga som man tänker slåss mot med näbbar och klor – att det kan uppfattas som att man aktivt motarbetar… resten av Sverige? Okej, man måste kanske tjafsa för att man vill ge sken av att det spelar roll vem som lagt budgeten (åh nej… SVERIGEDEMOKRATERNA!?!?!!?), men tjafsar man om det här… hur ser det då ut?

Damned if you do, damned if you don’t?

Såg i Stockholmstidningen DN idag att Stockholms handelskammare gjort en utredning som visade att stora grupper människor med samhällskritiska yrken (typ brandmän, undersköterskor, barnskötare, poliser) inte längre har råd att bo i Stockholms stad. Många inte heller i Stockholms län. Visst, många av Stockholmssjukhusen, exempelvis, hyr tydligen ut möblerade rum a 13-14 kvadrat till sina sjuksköterskor för att de ska kunna bo här, men räknas det… egentligen? Låter ju som en form av tjänstehjon? Bopriserna här är för höga för någon med en “vanlig” lön, konstaterar Handelskammaren, som verkar se det som ett problem. För jo, även en medelklassråtta i Stockholm behöver väl t ex någon som kan ta hand om deras barn eller någon som kan torka dem i rumpan när de bli gamla? Så därmed är det ett problem?

Om regeringen tycker att det här är ett problem vet jag inte. Det borde iaf inte vara någonting nytt… men ett problem som är svårt att ta tag i utan att stöta sig med medelklassväljarna?

Jo jo.

Enligt SCB:s stora partisympatiundersökning från nu i november samlar vänsterblocket V+S+MP bara 42 procent av väljarna (9+29+4).

Högerblocket SD+KD+M+L samlar ungefär hälften, 50 procent (19+5+23+3).

Den breda mitten, dvs Centerpartiet, samlar 8 procent. Många verkar räkna dem till de rödgröna, fast med så mycket tjafs och framsläppande av högerblockets budgetar (sic: plural) känns det svårt att räkna dit dem. Det verkar ju inte som att de vill ha någonting med varandra att göra. Om de får välja…

Avrundningsfel i siffrorna, ja, men vem bryr sig i det här sammanhanget? Tre partier som hänger på fyraprocentsspärren eller är parkerade under. Mycket kan såklart hända, men nog verkar det som en rejäl uppförsbacke för regeringen och vänsterblocket? Om högerblocket – i princip – bara försvarar sina siffror har vi ett maktskifte om nio månader?

Med nio månader till valet… är det då läge för regeringen att ta strid mot landsbygden? Mot det “vanligt folk” som man tappat till Sverigedemokraterna och andra? Okej att man förmodligen har 08-skygglapparna på, men vad tror man, spelteoretiskt, att man har att vinna?

Eller är sossarna bara ute efter att göra vad de tycker är “the right thing” (50 öre till klimatet är viktigare än 50 öre till landsbygden)? …och bryr sig inte alls hur det slår i väljarströmmar och vad det betyder för att behålla makten?

Det skulle vara första gången?

Jag tycker mig skönja ett maktskifte vid horisonten. Om nu inte vågmästaren från Den breda mitten ™ blir kvar.

Nätverksrekrytering

Jahopp. Det gick ju bra till slut.

Vi fick en regering.

Och tur är väl det, för Stefan Löfven proklamerade ju, som vanligt, att svenska folket vill ha en regering, svenska folket kräver en regering och allt vad det var. Och en övergångsregering är ju – även om det inte står i lagboken – helt bakbunden och även om den uppenbarligen ibland fattar beslut även i svåra och kontroversiella frågor a la Cementa och vad det nu kan vara så kan den ju inte göra det. Den gör inte det. Svenska folket vill ha en riktig regering. En riktig regering med mandat, som är fri. Fri att regera på oppositionens budget.

Är förresten intressant att förklara för en sexåring att “Nej, även om jag sa det i morse, så blev det inte för första gången en kvinna som bestämmer i Sverige? Varför inte? Jadu…”

Hursomhelst.

Jobbar ju i rekryteringsbranchen och vi har t ex verktyg för s k nätverksrekrytering. Dvs att istället för att gå ut med annonser osv så letar man i de egna kretsarna och försöker få medarbetare att tipsa om lämpliga kandidater… Det ska inte alls vara någon fara för inavel, brist på mångfald och förstärkande av den monokultur man kanske redan har. Nä, just det. Så blir det ju inte om man bara plockar in folk man redan känner.

Så… men… när någon glatt utbrast att vi nu för första gången fått en transperson som statsråd och könsfördelningen uppenbarligen är helt jämn i regeringen och oj vilket steg framåt för mångfalden klickar det till i skeptikern som redan blivit triggad av det där med nätverksrekrytering.

För regeringsbildning är ju en extrem form av nätverksrekrytering. På bara ett par, tre dagar ska du som statsminister snyta ur dig en regering med ett tjugotal säkerhetskollade människor. Då går man, såklart, till de man redan känner, eller?

Så hur blir det då om den som rekryterar – statsministern – är 54 år, vit heterosexuell kvinna med “svensk” bakgrund från Stockholm? Vilka får de mest prominenta posterna?

Finansminister? 50 år. Vit, heterosexuell man med “svensk” bakgrund. Från Stockholm.

Utrikesminister? 59 år. Vit, heterosexuell kvinna med “svensk” bakgrund. Från Stockholm. Jajo, hon kanske ursprungligen är från Skåne, men hon har vad jag kan se bott här i Enskede ett antal år iaf…?

Justitie- och inrikesminister? 51 år. Vit, heterosexuell man med “svensk” bakgrund. Från Lund (!). Är/var (?) tillsammans med klimat- och miljöministern.

Socialminister? 47 år. Vit, heterosexuell kvinna med “svensk” bakgrund. Från Kalmar (!). Kalmar kan tyckas anmärkningsvärt, men kan det ha något att göra med att vårdområdet är inmutat av Kalmar? Iaf på SKR och Inera som ju är politiskt styrda hade vi exempelvis ständigt olika VD och ordföranden från… Kalmar. Det pratades om det.

Näringsminister? 56 år. Vit, heterosexuell man med “svensk” bakgrund. Från Stockholm. Ja, någon kan invända att han här och var uppges vara från Kronoberg, men vad jag kan se så uppger han själv att han flyttade till Stockholm när han var 20. Cirka 1985 dvs.

Försvarsminister? 62 år. Vit, heterosexuell man med “svensk” bakgrund. Från Dalarna (!).

Utbildningsminister? 62 år. Vit, heterosexuell kvinna med “svensk” bakgrund. Från Stockholm. Förvisso född i Mora och därför räknas hon väl tillsammans med försvarsministern som att vi har två (?) statsråd från Dalarna… men om hon bor här, gick gymnasiet i Bromma, sen Stockholms universitet, jobb i Huddinge osv? Det låter ju ganska lite som en kulla och ganska mycket som en 08:a?

Klimat- och miljöminister? 46 år. Vit, heterosexuell kvinna med “svensk” bakgrund. Från Stockholm. Eller ja, det står att hon är från Göteborg och hon verkar ha gjort facklig karriär osv där så hon kanske är mer icke-08:a än vissa, men tydligen bor hon iaf sedan ett antal år på Värmdö? Och riksdagsplats för Stockholms stad? Är/var (?) tillsammans med justitie- och inrikesministern.

Integrations och migrationsminister, idrottsminister? 51 år. Vit, heterosexuell man man “svensk” bakgrund. Från Stockholm.

Ja, det var väl den mer prominenta halvan av regeringen. Mångfald?

I den andra halvan finns ju t ex sådana som finansmarknadsministern, en kompis från Handelshögskolan och senare statsapparaten (bl a Anderssons statssekreterare under de sju åren som finansminister). En del som är typ 55, pursvenska och från Stockholm (eller som uppges vara någonannanstans ifrån även om de gjort karriär och bott här i typ 20 år).

Men även en del folk inte är det. Javisst, transpersonen, exempelvis… är ju tyvärr inte bara trans, utan även 51 år, “svensk” och från Stockholmsområdet (Södertälje-Haninge-Nynäshamn…). Men iallafall: tre norrbottniniska statsråd (!). Eller? Ett av dem verkar förvisso ha varit kommunalråd i Anderssons hemkommun Nacka de senaste åtta åren? Gör inte det honom till 08:a? Fast man kanske bara ska sluta gräva? För man kan väl inte ha t ex en civilminister eller landsbygdsminister från Stockholm? Och Andersson har ju, trots allt, lyckats få in inte bara en utan två (!) 80-talister i regeringen.

Det ser ju bra ut. Ett par unga bönder, som alibi.

Nätverksrekrytering.

Jahopp.

Det var dags

Hemma med A, som är lite hostig.

Istället för SO och värdegrund i skolan blev det någonting på samma tema (men mycket bättre?): vi fick bevittna ett historiskt politiskt och demokratiskt ögonblick och genombrott.

Omröstningen i riksdagen som gav oss Sveriges första kvinnliga statsminister.

Och det var väl på tiden?

Inte för att det är så mycket bättre någon annanstans. Tycker man hör så mycket om att vi t ex är sist ut i Norden med en kvinna som regeringschef osv, men sånt är väl mest bara slump och marginaler?

Visst, Gro Harlem Brundtland, men ta t ex Finland. Som är inne på sin tredje kvinnliga regeringschef (ja, de hade en kvinnlig statschef 2000 till 2012 – märk väl en demokratiskt utsedd president, kvinnliga monarker och despoter har vi väl alla haft för många av), men… de är alltså världsbäst tillsammans med Nya Zeeland som också är inne på sin tredje.

Deras första valdes 2003, men fick avgå två månader senare efter en skandal. Deras andra tog över posten 2010, men förlorade valet ett år senare… Deras tredje (och nu sittande) var inte statsministerkandidat i valet 2019, men fick ta över efter politiska kriser…

Sååå mycket bättre är de väl ändå inte? Hade slumpen fallit lite annorlunda hade väl vi också nu kunnat haft inte bara en utan två eller tre kvinnor som regeringschef. Mona Sahlin har haft två bra chanser, 1995 och 2010, men det räcker inte bara med att ha snippa om man dessutom är en fuck-up… Anna Lindh var av Göran Persson påtänkt kronprinsessa och hade förmodligen tagit över sossarna 2004 om hon inte haft oturen att bli mördad…?

Ser på nätet en statistisk sammanställning, år för år, med ”countries where the highest position of executive power was held by a woman”. Först 2009 nådde den siffran 10. Vilket är för bedrövligt. I ett genusperspektiv är vi alla fuck-ups?

Men idag är bättre än igår.