Trollflöjten

Var hemma och vabbade i måndags. Jag och A såg (om) Max Ophüls filmatisering av Stefan Zweigs Brev från en okänd kvinna. Såg om… ser ju knappt någonting osett numera. Varför det? När man äntligen vet vad som faktiskt är inte bara bra utan fantastiskt? Kan man dessutom vidga telningens kulturella referensramar är det väl bingo?

Melodramernas melodram i högborgerliga Wien. All denna återhållna åtrå. I svartvitt. Stram film, faktiskt. Dessutom otextad, så jag fick simultantolka. Men A gillade den, trots allt. Även om det nog är svårt att greppa känslor och skeenden hon inte är mogen för, dessutom i en kultur som ju inte är hennes.

Hursomhelst! De går ju på opera i filmen. Zauberflöte. Och jag blev sugen att se Bergmans uppsättning. Se OM, ja. Sålde in den till A att det är busungar som flyger ballong och massa andra skojigheter. Och det stämmer ju.

Bergmans Trollflöjt är allt annat än stram. Draken (ormen) ser ut att vara direkt hämtad från Skara sommarland, Nattens drottning röker trotsigt framför en rökning-förbjudet-skylt i aktpausen och Papagenas fnitterflörtande utklädd till häxa… ”jag är arton år… och två minuter!!!” osv osv osv

A ääälskade den. Såg den uppdelad på två kvällar och när hon skulle nattas gick munnen om Tamino och Pamina och Sarastro och hur Papageno och Papagena sliter sönder varandras kläder och… och…

När vi sen gick till skolan på morgonen så trallades det ordentligt och superlativen haglade och Bergmans iscensättning var ojämförligt bäst (sett lite småklipp på youtube från andra uppsättningar, från La Scala och sånt).

”Bergman och Mozart… vilket team!”

2022-01-23: OK Computer

När A somnat ser vi ett par avsnitt av tredje – och sista (?) – säsongen av After Life.

Ricky Gervais.

Han är på en annan nivå. Det är roligt men tragiskt och en massa andra saker, samtidigt.

M är trött och går och lägger sig. Tidigt. Jag är fortfarande pigg.

Jag ser några youtube-klipp med Ricky på olika amerikanska late shows. Covid-tider så han är med via länk från sitt hem i England. Sitter uppenbarligen och dricker, precis som sin karaktär i After Life. Är det på riktigt, eller “smart” PR? Samma sak för ett år sen eller vad det var, förra säsongen…

Får lust att lyssna på musik.

I en scen i After Life kastar Ricky – under protester – sin chefs cdskivor ut genom bilfönstret. En efter en. Vilket skräp! Tills han kommer till Radiohead. För det är ju faktiskt bra. Så det blir bilstereon istället för fönstret.

Släcker alla lampor.

Drar för mörkläggningsgardinerna.

Drar ut sladden till allt. Dioderna slocknar och det blir svart.

Tar på mig mina (riktigt bra) hörlurar. Sätter på OK Computer.

Egentligen borde jag köra på riktigt. I högtalare. Det är någonting annat. En annan rymd, i mörkret. Som jag väl gjorde någon gång för 20+ år sen, i studentlägenheten. Med volym. I mörkret, mitt i natten, efter att ha varit ute och rumlat.

Idiot.

Men ändå. Tråkigt att väcka familjen. Bli vräkt. Nåväl. Det är någonting att lyssna på musik i mörker. Med volym.

Stirra ut i ett ingenting, skärpa det enda sinne man egentligen har kvar.

Speciellt om man är något onykter, efter ett par stänkare på söndagskvällen.

25 år sen. Minns det som igår.

1997, tydligen.

Det var då den kom.

Måste ha bott hos mina föräldrar i Huddinge. Vet att jag skulle äta lunch med min syster som jobbade i Solna. Något förutbestämt klockslag, typ 12:00. Men jag vet inte riktigt. Det jag minns av det runt omkring är att jag måste ha köpt cd:n (!) i en skivbutik (!) på förmiddagen och sedan lyssnade jag på den i min discman (!). Åkte blå linjen bara för att åka. Minns att lunchen var i Solna för Solna Centrums röda röda tunnelbara, men det är allt.

Nej, det var musiken. Det är vad jag minns. Det är därför jag minns den dagen.

Wow.

Thom Yorke.

Han är på en annan nivå.

Det är någonting annat att verkligen lyssna. Som förr i tiden. En skiva, från början till slut.

Femtiotre minuter och fyrtioen sekunder senare har klockan passerat tolv och jag är klarvaken. Nykter. Rik.

Sing 2

Jag älskar Sing.

Såhär ser blurayomslaget ut.

Det är missvisande.

Det är inte Gunter som står i centrum. Gunter…  den där galna men glada tyska grisen som bara bubblar av energi i sin spandexdräkt. Gunter är en sidekick, en comic relief. Man vet nästan ingenting om honom. Vem är han, var kommer han ifrån? Har han någon familj, några vänner? Vad är hans drömmar, problem?

Han är kul, men tomma kalorier.

Inte för att Sing är någon djuplodande karaktärsstudie, men i botten ligger ändå några “livsöden” – låt vara i grovt (men välgjort!) serietidningsformat. Den unga rocktjejen som blir bedragen av sin pojkvän tillika bandkollega. Hemmafrun med 25 småungar och noll egentid. Den känslige tonårssonen som försöker bryta sig fri från sin kriminelle far. Den lille mobbaren som drömmer om pengar och berömmelse.

…och ett par till.

Sing 2 är Gunter.

Karaktärerna från första filmen har uppnått vad de kämpade för. De står på scen, de har någon sorts karriär inom musiken. Så vad händer? Har rocktjejen börjat med droger? Har hemmafruns make fått sparken? Har tonårssonens kriminella förflutna kommit ikapp honom? Har mobbaren blivit sol-och-vårad och är förtvivlad… eller?

Nej.

De har bara bestämt sig för att åka till typ Las Vegas för att sätta upp världens största show. Visst, det finns en konflikt (en generell – ska de lyckas med showen?) men tagna ur sin miljö och sin kontext finns det inte längre några karaktärer. Några individer med sina olika attityder, drömmar och problem.

Visst, Sing 2 är lite småunderhållande, men förmodligen ingenting jag kommer se om. 100 gånger.

Siffror

I kungliga operans salong finns 1100 platser.

Varje år gör de runt 20 produktioner – uppsättningar. Typ två tredjedelar opera, en tredjedel balett. Ett bra år blir det 200 föreställningar, men oftast lite knappt det.

Beläggningsgraden är 90-95% och recettmedlen – publikintäkter – uppgår till i runda slängar 75 miljoner kronor.

Man har runt 500 anställda och lönekostnaderna uppgår till ca 420 miljoner.

Givet 50 miljoner i produktionskostnader och 50 miljoner i lokalkostnader och vad det nu var landar man på en summa utgifter på 620 miljoner.

Hur går det ihop? Jo, staten sponsrar kungliga operan med en nätt summa på lite drygt 500 miljoner. (ja, långt större än t ex hela filmstödet).

Vad betyder det för en stol såsom de vi satt på igår? 820 kr för en rätt bra plats på andra raden. Bästa platserna – första radens fond – går på typ det dubbla. Sedan är det ju många, många platser som räknas som ”skymda”. Inte bara kungliga logen, t ex, som tydligen är helt hopplös om man vill se istället för att synas. Kanske därför den står konstant tom?

Jäjä. Garderob. En pluttig toast Skagen för 220 och en Mellerud och en äppelmust och Ahlgrens bilar för… whatever. Vad kostade programmet, förresten? 50 kr?

Nåja.

75 000 000 / 200 / 1100 * 0,90 = 300 kr drar man in per stol och föreställning.

500 000 000 / 200 / 1100 * 0,90 = 2000 kr får man från staten per stol och föreställning.

Tack, farbror staten. Fyra tusen spänn… nästan fem faktiskt. Trots att det ändå inte var billigt – utan dig hade det nog inte varit möjligt öht…

Glenn Gould spelar Bach

SVT visar just nu Glenn Goulds legendariska inspelning av Goldbergvariationerna 1981.

Har ju lyssnat på dessa otaliga gånger, men aldrig sett dem.

Och även om det såklart är musiken, ljudet, som är grejen, så är det väl Gould, denne excentrikernas excentriker, man ska se om man ska se någon pianist.

Älskar Goldbergvariationerna, speciellt Goulds, speciellt de han gjorde 1981 och jag tycker Gould är enormt fascinerande.

Kanske skulle läsa en bok om honom, eller nått?

Patti Smith

Patti Smith Patti Smith Patti Smith

Allt började med vår svartvita fotovägg. Där en tavla skavt litegranna. Ett skivomslag, en irländsk grupp. Fantastisk skiva, fantastiskt omslag. Ikoniskt. Egentligen perfekt då det harmonierar med den delen av väggens tema: barn (gärna arga, aggressiva).

Men någonstans har jag aldrig varit riktigt nöjd. Jag älskar skivan, den är kick ass, rakt igenom. Jag älskar gruppen. Eller gruppen då. De var på höjden av sin kreativa förmåga. 4-5 album fantastiska album. Men… det är snart 40 år sen. Mycket vatten under broarna och vad de blivit och producerat sedan dess – vad de producerar nu, som gamla gubbar – når det, sammantaget, upp till min pretantiösa standard? Står jag för vilka de är nu, idag, även om jag är helt ombord på det irländska bandet anno 40 år sen…?

Efter funderande: nytt album.

Patti Smith. Horses. Känns initialt liknande det tidigare. Så ikoniskt så det nästan blir omöjligt att ha på väggen, o-ironoiskt. Det är för ikoniskt. Men jag lyssnar på albumet. Artisten. Patti Smith.

Varför i HELVETE har jag inte lyssnat på Patti Smith tidigare? Namnet är – såklart- bekant, men jag har ju aldrig lyssnat på henne. På riktigt. Because the night, såklart, men inte så mycket annat.

Men när jag nu går bortom denna arena-dänga-ballad…

Oj.

Ja, egentligen är det väl samma problematik med omslaget: det är för ikoniskt. Har för fan en låt i mina återkommande löpar-listor som handlar om omslaget i fråga: KT Tunstall – Suddenly I See.

Och nej, jag vet inte riktigt vad Patti Smith blev eller är idag. Jag har inte kommit dit. Men jag upptäcker vad hon var då och jag bara häpnar.

Det svänger. Det är attityd. Jag älskar det. Det är kaxigt. Så punk. Men inte bara det. Patti Smith är en alternativ rock/punk-drottning som helt uppenbart format rockhistorien. Och vilken skärpa. Intellektuellt, referenser till allt, klassisk litteratur/filosofi och mer. Rått men skarpt.

Lyssnar på Horses – och efterföljande album – och där finns allt. Det känns som att om inte Patti funnits hade inte rocken funnits. Hon är såklart sin egen, med sitt eget uttryck, men så många lån från så många. Men det är ju inte hon som lånat. Det är alla de andra.

Hennes stämma… Ibland som PJ Harvey (det känns som Let England Shake – detta legendariska album, åh jag älskar det – inte skulle funnits utan Ghost Dance) eller ibland Debbie Harrie (är inte Kinberly en Blondie-låt innan Blondie ens fanns?) osv osv. men alltid ändå sin egen. Och de otaliga skamlösa lånen… Dire Straits, Jim Steinman (Ja, ingen kan väl härma Bonnie Tyler, men…), Jello Biafra/Dead Kennedys osv osv osv osv… Ju mer man lyssnar desto mer inser man hur inflytelserik hon måste varit.

När jag lyssnar på Patti hör jag hela rockhistorien, innan den ens fanns. Och Patti… så out there. Alternativ, all the way. Ett slumpmässigt samarbete med Springsteen (ja, alltså Because the Night) som kanske inte är vem hon var men som blev hennes största hit, och blev varför jag inte upptäckt henne… En låt som trots allt knäcker, men ändå är sådär arena-tråkig att man inte går vidare…

Och så tavlan, omslaget. Inget irländskt barn, men en självklar, androgyn, hästlik (?) uppenbarelse. Ett Maplethorpe-foto från innan de blev superstars (såklart inte läst Just kids). Någon som både skulle kunnat och förmodligen också mötte våra  övriga konvolut Velvet Underground+Nico (Lou Reed! John Cale producerade ju för sjutsicken Horsen) eller Bowie på en bar i New York på sjuttiotalet.

Jag vill inte ha en idovägg med bara porträtt manliga genier typ de som sitter där: Bowie, Almodovar, Chaplin, Hemingway, Man Ray och Marley utan även kvinnliga ditos: Björk, Zetterling, Deren, Thunberg och nu Smith – coolast av dem alla. Förmodligen coolare än Hepburn (Kataharine alltså) som spelar tennis i BYXOR – ett porträtt vi ännu inte fått upp.

Jag som gubbe har nog lätt för gubbarna men jag tror att jag, mycket på grund av min dotter, försöker tänka även på gummorna. Och det är ju lätt, när det finns sådana som Smith…  folk som tar sin plats inte pga kvotering utan för att de är de är. Älskar att A ibland – omedvetet – knuffar mig åt det här hållet.

Åt legendernas håll.

Så… nu har jag gjort som M sa; sluta babbla om Smith, skriv ett blogginlägg så du får ur dig det där…

Jag kanske får ur mig min initiala Smith-reaktion, men förmodligen, förhoppningsvis kommer hon stanna med mig resten av livet.

Nytt och fräscht?

M har spelat en del Beatles de senaste dagarna. Vi misstänker nämligen att A har en liten bildningslucka där. Och sen är det ju förjävla bra också, men…

Upptäcker att jag också har en massa luckor i speciellt första halvan av deras katalog. ”Den här har jag aldrig hört?!” utbrister jag om var och varannan sång som typ inte finns med på röda samlingsskivan och M ser konstigt på mig.

A verkade dock säker på att hon hört Yesterday tidigare.

Tänk om hon minns den där kvällen 25:e april 2015 när jag satte ihop och spelade en lista med ”nytt och fräscht” för henne, en lista med absolut inte sönderspelade låtar som hon då med största säkerhet hörde för allra första gången?

Det var sånt som…

Deep Purple – Smoke on the Water

AC/DC – Highway to Hell

Led Zeppelin – Stairway to Heaven

Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama

Beatles – Yesterday

Queen – Bohemian Rhapsody

Simon & Garfunkel – The Sound of Silence

Europe – The Final Countdown

White Stripes – Seven Nation Army

Eagles – Hotel California

Oasis – Wonderwall

The Police – Every Breath You Take

…och några till. Hon var inte ens fyra månader, men kanske satte det sig? Hm… ett litet barn som inte kan värja sig eller säga nej, det var en ganska hemsk grej att utsätta henne för när man tänker efter…